Selasa, 4 November 2008

BISKUT ALMOND LONDON

Bahan-bahan:

1 ketul butter (250g)
4 oz gula perang
1/8 sudu teh sodium bicarbonate
9 oz tepung gandum1 sudu besar serbuk badam
3 sudu besar tepung hong kwe (packet yang biru)
1 sudu teh vanilla essence1 cawan badam dibakar
250g coklat masakan
sedikit shortening (lemas sayur) atau cocoa butter

Cara-cara:

1. Pukul butter dengan gula perang hingga kembang then masukkan vanillaessence

2. Ayak tepung gandum, sodium bicarbonate, tepung hong kwebersama-sama.

3. Masukkan bahan yang telah diayak ke dalam adunan butter & gula tadi.Masukkan serbuk badam. Kalau adunan lembik, tambah lagi tepung hong kweatau serbuk badam. Jangan tambah tepung gandum, nanti kuih kurangrangup.

4. Bentukkan bulat-bulat dan letakkan badam yang telah dibakarditengah-tengah (Badam ikut suka, kalau nak kuih tu besar & bentuk oval,letak sebiji, kalau tak letak 1/2 je, so jadi bulat-bulat).

5. Bakar sampai masak & sejukkan.

Untuk salut coklat.

1. Potong coklat masakan jadi kiub. Then cairkan guna double boiler.Masukkan sedikit shortening/cocoa butter untuk mengilatkan coklat.

2. Masukkan kuih yang dah sejuk tadi dalam coklat cair, then kaup gunagarpu & terus masukkan dalam paper cup.

Tiada ulasan: