Bahan-bahan:
1 ketul butter (250g)
4 oz gula perang
1/8 sudu teh sodium bicarbonate
9 oz tepung gandum1 sudu besar serbuk badam
3 sudu besar tepung hong kwe (packet yang biru)
1 sudu teh vanilla essence1 cawan badam dibakar
250g coklat masakan
sedikit shortening (lemas sayur) atau cocoa butter
Cara-cara:
1. Pukul butter dengan gula perang hingga kembang then masukkan vanillaessence
2. Ayak tepung gandum, sodium bicarbonate, tepung hong kwebersama-sama.
3. Masukkan bahan yang telah diayak ke dalam adunan butter & gula tadi.Masukkan serbuk badam. Kalau adunan lembik, tambah lagi tepung hong kweatau serbuk badam. Jangan tambah tepung gandum, nanti kuih kurangrangup.
4. Bentukkan bulat-bulat dan letakkan badam yang telah dibakarditengah-tengah (Badam ikut suka, kalau nak kuih tu besar & bentuk oval,letak sebiji, kalau tak letak 1/2 je, so jadi bulat-bulat).
5. Bakar sampai masak & sejukkan.
Untuk salut coklat.
1. Potong coklat masakan jadi kiub. Then cairkan guna double boiler.Masukkan sedikit shortening/cocoa butter untuk mengilatkan coklat.
2. Masukkan kuih yang dah sejuk tadi dalam coklat cair, then kaup gunagarpu & terus masukkan dalam paper cup.
Bertanya Ke Maki di WWW.YULIARIANI.COM
9 tahun yang lalu
Tiada ulasan:
Catat Ulasan